Waarom Shiatsu therapie?

De maatschappij waarin wij leven is gericht op presteren. Alles moet sneller en efficiënter. We dienen alle ballen in de lucht te houden. Werk, studie, kinderen, sociaal leven, hobby’s en sport zorgen ervoor dat alle dagen zijn gevuld. Kortom, we zijn druk. Wanneer we weinig rustmomenten inbouwen raakt de balans tussen activiteit en rust verstoord.

Een Shiatsu-behandeling is erop gericht de balans tussen lichaam en geest te herstellen en is heilzaam voor uiteenlopende (chronische) klachten, zoals:

  • Vermoeidheid
  • Stress
  • Angst
  • Spierpijn
  • Hoofdpijn
  • Slecht slapen
  • Spijsverteringsproblemen
Afbeelding van de Shiatsu ruimte met hangplantjes en Boedhabeeld

Wat is shiatsu?

Shiatsu is een eeuwenoude Oosterse drukpuntmassage. Oorspronkelijk komt de Shiatsu massage therapie uit Japan, maar je ziet ook veel Chinese invloeden terug. De beoefenaars van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) en de Japanse shiatsu therapie hebben elkaar in de loop der eeuwen beïnvloed en zijn inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Hoe gaat het in zijn werk?

Voordat de behandeling begint stel ik je een aantal vragen met betrekking tot je klacht, leefstijl, slaap etc. Daarna ga je liggen op de futon. Dit is een katoenen Japanse mat.

Om een complete diagnose te kunnen stellen voel ik je polsen en je buik. Ik stem mijn behandeling af op wat ik heb opgemerkt. Met mijn vingers, duimen en ellebogen oefen ik druk uit op specifieke punten op de meridianen. Soms is dit gevoelig, maar shiatsu doet geen pijn. Om je lijf en je gewrichten meer ruimte te geven strek ik je armen en benen.  Velen ervaren een behandeling als zeer ontspannend en vergelijken het soms met yoga.

Is shiatsu wat voor mij?

Shiatsu therapie is voor iedereen. In de oudheid werd shiatsu zelfs beoefend om klachten voor te zijn, preventief dus. In het Westen zijn we geneigd lang door te lopen met uiteenlopende klachten. En dat is echt niet nodig! Shiatsu herstelt de balans en geeft een boost aan je zelfgenezend vermogen. Daarom komen sommige mensen iedere maand weer terug voor een behandeling. Belangrijk voor een goed resultaat is dat je bereid bent om te genezen. Soms moet je daarvoor meerdere keren komen of je lifestyle en/of voeding aanpassen.

Veelgestelde vragen

Ben ik in één behandeling genezen?

Dat zou natuurlijk heel fijn zijn en soms heb je inderdaad genoeg aan één behandeling. Een behandeling geeft je in ieder geval de ontspanning die je lichaam nodig heeft om te kunnen herstellen. Toch komt het vaker voor dat je meerdere behandelingen nodig hebt.

Vaak is een klacht ontstaan uit jaren van opstapelen. Denk daarbij aan emoties, stressvolle gebeurtenissen of een slechte jeugd. Je klacht vertelt jou dat er iets niet goed zit in je systeem. Je zelfgenezend vermogen is niet meer toereikend om het zelf op te lossen. Daar kan ik je bij helpen. Je kunt het zien als het afpellen van een ui. Heb je een laagje eraf gepeld, komt de volgende tevoorschijn. Soms heb je 5 behandelingen nodig en soms meer. Dit bespreken we na je eerste behandeling en je bent uiteraard tot niets verplicht.

Hoe lang duurt een behandeling?

Bij de eerste behandeling neem ik meer tijd om je te vragen over je klacht en je leefgewoonten. Vaak duurt de behandeling daarom langer en kom je uit op ongeveer 90 minuten. Soms is dat korter. In dat geval betaal je uiteraard de werkelijke tijd van de behandeling.

Vervolgbehandelingen zijn over het algemeen ongeveer 60 minuten. Soms blijkt dit te kort. In dat geval kunnen we de behandeling verlengen tot 90 minuten of een nieuwe afspraak maken.

Wordt shiatsu vergoed door de zorgverzekering?

Mijn behandelingen worden vooralsnog niet vergoed door de zorgverzekering.

Dit is voor mij een bewuste keuze. Ik help graag mensen vooruit op een punt waar ze vast zijn komen te zitten. Dat doe ik veel liever dan mij bezig houden met door de zorgverzekeringen verplichte administratie.

Wat voor kleding moet ik aan?

Als je komt voor een Shiatsu behandeling is het fijn als je makkelijke, losse kleding aan hebt.

Wat zijn meridianen?

Volgens de Chinese en Japanse visie bestaat ons menselijk lichaam niet alleen uit een netwerk van bloedvaten, zenuwen, spieren, botten, organen en weefsels, maar hebben wij ook een energetisch netwerk van meridianen.

Meridianen zijn verbonden met onze organen en vervoeren energie (Qi) Als je het Westers zou bekijken kun je meridianen vergelijken met de bloedstroom en vervoer van zuurstof naar organen, weefsels en spieren. Door verschillende fysieke en geestelijke factoren kunnen blokkades ontstaan in deze meridiaan netwerken. Blokkades zorgen voor lichamelijke pijn en/of geestelijk ongemak. Je kunt het vergelijken met een dam in de rivier. Aan de ene kant van de dam hoopt het water (Qi) zich op (volte) en aan de andere kant van de dam is er te weinig water (Qi) ofwel een leegte.

Op de meridianen liggen bepaalde punten meer aan de oppervlakte. Door druk uit te oefenen op deze punten en vervolgens weer los te laten kan ik de energie weer laten stromen en voelen waar voltes en leegtes zich bevinden. Zo kan ik heel specifieke gebieden behandelen. Dan gebeuren er soms onverwachte dingen. Als je bijvoorbeeld hoofdpijn hebt kan het wel eens zijn dat ik juist je voeten masseer.

Afspraak maken

Wil je een Shiatsu behandeling ervaren? Maak een afspraak en kom weer in balans.